Mercedes onderdelen Origin Of The Starde Mercedes Ster
 
Vanaf september 1902 beschikte de DMG over een door een octrooi beschermde succesvolle merknaam: "Mercedes". Maar een karakteristiek merkteken ontbrak nog. En toen herinnerden de zonen van Gottlieb Daimler, Paul en Adolf, zich dat hun vader ooit een ster als symbool had gebruikt.
Gottlieb Daimler was van 1872 tot 1881 technisch directeur van de gasmotorenfabriek Deutz. Toen hij er pas aan de slag was, had hij zijn woonhuis op een prentbriefkaart van Keulen en Deutz met een sterretje aangegeven. Zijn vrouw had toen voorspeld dat deze ster ooit zegenrijk boven zijn werk zou opgaan.

De directie van de Daimler-Motoren-Gesellschaft aanvaardde het voorstel en kondigde in juni 1909 zowel een drietandige als een viertandige ster als merkteken aan. De beide vormen werden wettelijk beschermd, maar alleen de drietandige ster werd meteen gebruikt en was vanaf 1910 bij de auto's vooraan op de radiateur in een verfraaide vorm te zien.

De drietandige ster zou ook een symbool zijn voor het streven van Daimler naar een universele motorisering "te land, te water en in de lucht". In de loop der jaren werden er verschillende dingen aan toegevoegd. In 1916 was de ster nog met een cirkel omgeven, met daarin vier kleine sterren en het woord Mercedes of de naam van de DMG-fabrieken in Untertürkheim of Berlijn-Marienfelde.

In november 1921 vroeg de DMG bescherming van gebruiksmodellen aan voor nieuwe varianten van hun merkteken en liet het bedrijf een verfraaide drietandige ster in een ring registreren bij het patentbureau, ook in de uitvoering van een radiateurfiguur. De aanvraag als merkteken volgde in augustus 1923.

 mercedes onderdelen GuidingStarIn juni 1926 smolten de twee oudste autofabrieken DMG en "Benz & Cie." samen tot Daimler-Benz AG. Er ontstond een nieuw merkteken, dat de belangrijkste elementen van de bestaande emblemen samenbracht: de goede ster.
De periode na de Eerste Wereldoorlog ging gebukt onder inflatie en afzetproblemen - vooral voor luxeartikelen zoals personenwagens - en drukte zwaar op de Duitse auto-industrie. Alleen goed ingeburgerde merken van financieel sterke ondernemingen bleven levensvatbaar, maar waren vaak gedwongen tot samensmelting of samenwerking. Zo vormden ook de jarenlange concurrenten DMG en "Benz & Cie." al in 1924 een belangengemeenschap om concurrentieel te blijven door constructie en fabricage, inkoop en verkoop, en reclame samen te brengen.

In die periode maakten de beide merken meestal samen reclame voor hun producten, maar altijd nog met verschillende merktekens. Twee jaar later, in juni 1926, werden de twee oudste autofabrieken samengevoegd tot Daimler-Benz AG.

Nu werd een nieuw merkteken gecreëerd, dat de belangrijkste elementen van de bestaande emblemen samenbracht: de wereldbekende drietandige ster van de Daimler-Motoren-Gesellschaft werd omgeven met het woordmerk "Mercedes" en de al even roemrijke merknaam "Benz", waarvan de lauwerkrans de beide woorden met elkaar verbond.

Dit merkteken, dat tientallen jaren lang nauwelijks veranderde, siert ook nu nog de voertuigen van het merk "Mercedes-Benz". De "goede ster" is op alle wegen het symbool van kwaliteit en veiligheid geworden, en de naam "Mercedes-Benz" geldt wereldwijd als een toonbeeld van traditie en innovatie, de toekomst van de auto.

mercedes

mercedes

mercedes

Visitor counter, Heat Map, Conversion tracking, Search Rank